A dohányzás és a prevenció

Nyomtat
PDF

A dohányzás és prevenció


A világon 1,2 milliárd ember dohányzik, tehát minden 6. ember. Magyarországon a lakosság 33%-a dohányzik rendszeresen, ez 10-ből 4 férfit, 10-ből 2,5 nőt jelent. Az évente egy főre jutó cigarettafogyasztás 2151 szál, amely ötszázzal több a 2004 előtti uniós tagállamok fogyasztásához képest. A születéskor várható élettartam a dohányzó férfiak között 7,5 évvel, nőknél 6,3 évvel rövidebb hazánkban, mint az Unióban. A dohányzás mértéke a fejlett országokban stagnál vagy csökken; az Egyesült Államokban 1965–2006 között a felére esett vissza, felnőtteknél 42%-ról 20,8%-ra. Azonban a fejlődő országokban a dohányzás mértéke évente 3,4%-kal növekszik. A hamvadó cigaretta füstjében 4000 vegyi anyagot találunk, ebből 70 karcinogén.

 

A dohányzás számos megbetegedés oki tényezője és még több betegségben súlyosbító hatással rendelkezik, így különböző daganatos, szív- és érrendszeri, légzőrendszeri, emésztőrendszeri megbetegedés, szklerózis multiplex mellett különböző mozgásszervi, anyagcsere, szem és bőr elváltozásokban is.

Az elsődleges megelőzés célja a dohányzást kipróbálók számának csökkentése. Ennek egyik lehetősége a dohánytermesztés, a dohányipar, ill. a dohánykereskedelem visszaszorítása. A dohányzás elleni kampány egy része a rászokás megelőzésére fókuszál, illetve a már dohányzók leszoktatását célozza meg. Mindkettőben az áremelés olyan hatással rendelkezik, amely javíthat a statisztikákon. Mégis az lenne a legjobb, ha el sem kezdenék a dohányzást.

Másik fontos szempont a dohányzásellenes kampányokban a nem dohányzók védelme, amely az utóbbi időben igen látványos eredményeket ért el, így közösségi és munkahelyeken csak a kijelölt dohányzóhelyeken lehet dohányozni, nem lehet dohányozni aluljárókban, tömegközlekedési megállók környékén, zárt köztereken stb. A passzív módon szívott dohányfüst, a mellékfüst kétszer olyan veszélyes, mint a főfüst, amelyet a dohányos maga lélegez be, mivel az még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat.

Továbbra is nagyon fontosak a különböző közösségi és munkahelyi kampányok. Külön kell foglalkozni a serdülőkorban elkezdett dohányzással, hiszen ismert, hogy a serdülők veszélyeztetettsége igen nagy a kortársak negatív pressziója, a korra jellemző kíváncsiság és negatív példaképek követése miatt. Ide azok a programok tartoznak, amelyek dohányzáshoz kapcsolódó különböző információkat közölnek, főleg annak veszélyeiről és következményeiről. Emellett motiválni kell a hallgatóságot, a nemet mondásra.
A dohányzás nem csak káros az egészségre, de igen drága is és az ár egyre csak emelkedni fog. Furcsa paradoxonnak tűnik, hogy az alacsonyabb szociális rétegekben magasabb a dohányosok és alkoholt fogyasztók száma, akik inkább ezekre költik pénzüket, mint bármi másra. A legfontosabb tényező a rászokásban a környezet, a kortársak és a szülők hatása.

 

A tüdődaganat szűrése

 

Az emlő, méhnyak és vastagbél daganatok szűrése egyértelműen csökkentették a halálozást, ám sokakban egyéb daganatok szűrése is felmerült, amelyeknél az eredmények nem ilyen egyértelműek, ilyen például a tüdődaganat szűrése.

 

Ebben a daganattípusban egyelőre nem áll rendelkezésre olyan szűrőmódszer, amely egyértelműen halálozáscsökkentő hatású lenne, tehát szervezett szűrésre nem alkalmas ilyen formában.  A tüdődaganatok szűrési módszerek hatékonysága nem egyértelmű, mégsem szabad elhanyagolni a tüdőszűrést. Bár a tüdőszűrésnek nem elsődleges célja a daganatos megbetegedések kimutatása, azonban évente 500 esetben mégis ennek köszönhető, hogy a daganatot korai stádiumban fedezik fel.A tüdődaganat mindként nemben vezeti a daganatok miatti halálozás listáját. Évente több mint tízezer esetet regisztrálnak, és körülbelül nyolcezren veszítik el életüket eme betegség valamelyik formája miatt. Egyértelműen hatékony szűrési eljárás nincs, ezért muszáj hangsúlyozni a primer prevenció fontosságát.

LE CHAMEAU

HAMAROSAN A BOLTJAINKBAN!


Sellier&Bellot

 

RWS lőszerek

AJÁNLATUNK


Harmónia 91 Kft.
4025 Debrecen Széchenyi u. 10.
Telefon: 06-52-430-468
Fax: 06-52-412-633