Blog

A 85. évfordulóját ünnepli a CZ

2021.08.16 14:14

 

Limitált példányszámú fegyverek a cseh gyártótól! 

 

 

 

A Ceska Zbrojovka, a Cseh Köztársaság legnagyobb kézilőfegyver gyártója és a világ egyik legjelentősebb fegyvergyártó vállalata 2021-ben ünnepli alapításának 85. évfordulóját. Ebből az alkalomból a CZ két limitált évfordulós lőfegyvert ad ki.

 

 

A fegyvergyár építése a morvaországi Uhersky Brod városában 1936 nyarának közepén kezdődött, a csehszlovák stratégiai termelési képesség nagy szabású áthelyezésének részeként az ország keleti régióiba. Abban az időben ez csak egy volt a sok projekt közül, amelyen Csehszlovákia az akkori Német Birodalommal vívott háborúra való felkészülés jegyében dolgozott. Mivel ez volt az egyik legkisebb projekt, a megvalósítás gyorsan haladt, és az új gyár 1937 elején kezdte meg működését. Régóta ismert, hogy ez az esemény nemcsak a Ceska zbrovjovka fejlődésének egyik fontos mérföldköve volt, hanem a világ fegyveriparának is fontos eseménye.

 

Az eredetileg állami kisvállalkozás, amelyet a csehországi Strakonice városában, a Dél-Csehország területén található fegyvergyár melléküzemeként hoztak létre, azzal a feladattal, hogy gépfegyvereket gyártson repülőgépek számára. Röviddel ezután a dinamikus fejlődéssel együtt a gyár biztos piaci pozícióra tett szert és az 1948-as év végét követően fokozatosan az akkori Csehszlovákiában a kézilőfegyverek gyártására összpontosította tevékenységét. Az 1950-es évekre az Uhersky Brod-i fegyvergyár már a hazai fegyveres erők kulcsfontosságú beszállítójává vált, lőfegyvereit pedig nagy mennyiségben exportálták a világ kereskedelmi piacaira is. Számos termékét abban az időben legendának lehetett nevezni: a vz. 58 és vz. 61 Skorpion géppisztolyok, a Slavia légpuskák és "riasztópuskák", a CZ vz. 50/70 és CZ 75 pisztolyok, a ZKM peremgyújtású és a ZKK központi gyújtású puskák.

 

A mai Ceska Zbrojovka Uhersky Brod 1992-ben alakult, és az exportra való fokozott összpontosításnak köszönhetően sikerült túljutnia a nehéz 1990-es éveken, és az új évezred elején felkészülni a további fejlődésre. 2006 után, egy cseh többségi tulajdonos birtokában gyorsan modern és rendkívül hatékony vállalattá alakult át, gyökeresen megújult portfólióval. A CZ lőfegyverek új generációja lelkes fogadtatásban részesült a vásárlók körében, és a Ceska zbrojovka végérvényesen bekerült a szakterület elitgyártói közé. Az egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy visszatért a cseh és nemzetközi fegyveres erők automata lőfegyverek beszállítóinak sorába.

 

A jelenlegi lőfegyverportfóliójából kiemelnénk a "striker lövéses" CZ P-10 sorozatú pisztolyokat, az időtálló CZ 75 modern modelljeit (beleértve a sikeres CZ SHADOW 2 sportpisztolyt), a moduláris CZ 457 sorozatú peremgyújtású puskákat, a CZ SCORPION EVO 3 A1 géppisztolyokat, valamint a CZ BREN 2 gépkarabélyt (a kereskedelmi piacra félautomata modelleket is kínálnak). Ami a CZ központi gyújtású puskákat illeti, a következő generáció jelentős frissítése 2021-es megjelenésre készül.

 

2018-ban a Ceska zbrojovka a CZG - Ceska zbrojovka Group SE nemzetközi holdingcsoport részévé vált, amelynek célja, hogy világelső legyen a kézilőfegyver gyártásban, és 2025 végére elérje az egymilliárd eurós forgalmat. E cél felé vezető fontos lépés volt a híres amerikai Colt vállalat közelmúltbeli felvásárlása. A Ceska Zbrojovka még e jelentős terjeszkedés után is a CZG Group legnagyobb gyártója marad, termékeit a világ közel 100 országába exportálják. Erős piaci pozíciója hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban lenyűgöző pénzügyi eredmények születtek, amelyek új rekordokat döntöttek (a CZG 6,82 milliárd CZK árbevételt ért el, az EBITDA 1,47 milliárd CZK-ra emelkedett, az üzemi eredmény pedig 1,1 milliárd CZK-t ért el), a COVID-19 világjárványból eredő korlátozások ellenére. A 2021-es év első két negyedéve szintén nagyon ígéretes volt.

 

 

 

 

 

 

A Ceska Zbrojovka az idei fontos évforduló alkalmából két exkluzív, limitált példányszámú kiadást jelentet meg két sikeres CZ modellből: 2.000 darab CZ 557 85. évfordulós puskát és 2.000 darab CZ 75 SP-01 Shadow 85. évfordulós pisztolyt. Mindkét kiadás megőrzi e modern legendák minden előnyét, bónuszként pedig különleges, a vállalat 85. évfordulójára emlékező speciális vonásokkal van kiegészítve.